TP problems

WillB
WillB
 Member edited December 2014 in Technical Support
Sorry to be a pain, still learning. Having problems TPing to my regions. Sometimes they work and sometimes they don't. This is the log of a typical fail.

2014-12-03 00:07:08,459 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Region Lost Love Blues authenticated and authorized incoming child agent Truelie Telling be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650 (circuit code 1379592510)
2014-12-03 00:07:10,145 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence [SCENE PRESENCE]: Completing movement of Truelie Telling into region Lost Love Blues in position <128, 128, 128>
2014-12-03 00:07:20,152 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence [SCENE PRESENCE]: Update agent Truelie Telling never arrived in Lost Love Blues
2014-12-03 00:08:36,164 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Found presence Truelie Telling be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650 unexpectedly still child in Lost Love Blues
2014-12-03 00:08:36,178 INFO - OpenSim.Framework.Servers.HttpServer.BaseHttpServer [LOGHTTP] Slow handling of 555 PUT /agent/be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650/ from 80.86.92.60:34757 took 87189ms
2014-12-03 00:08:57,895 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Found presence Truelie Telling be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650 unexpectedly still child in Lost Love Blues
2014-12-03 00:08:57,911 INFO - OpenSim.Framework.Servers.HttpServer.BaseHttpServer [LOGHTTP] Slow handling of 557 PUT /agent/be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650/ from 80.86.92.60:35025 took 21075ms
2014-12-03 12:14:57,461 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Region Lost Love Blues authenticated and authorized incoming child agent Truelie Telling be07e937-58be-4612-a1e7-0a106f246650 (circuit code 2118631571)

Here is another:

2014-11-30 15:51:17,789 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Region Lost Love Blues authenticated and authorized incoming child agent Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 (circuit code 686998727)
2014-11-30 15:51:19,131 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence [SCENE PRESENCE]: Completing movement of Will Barnside into region Lost Love Blues in position <128, 128, 1.5>
2014-11-30 15:51:20,020 ERROR - OpenSim.Region.ClientStack.LindenUDP.LLClientView [LLCLIENTVIEW]: Caught exception while processing OpenMetaverse.Packets.CompleteAgentMovementPacket for Will Barnside, Object reference not set to an instance of an object. at OpenSim.Region.Framework.Scenes.SceneObjectPartInventory.ResumeScripts()
at OpenSim.Region.Framework.Scenes.SceneObjectGroup.ResumeScripts()
at OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence.MakeRootAgent(Vector3 pos, Boolean isFlying)
at OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence.CompleteMovement(IClientAPI client, Boolean openChildAgents)
at OpenSim.Region.ClientStack.LindenUDP.LLClientView.HandleCompleteAgentMovement(IClientAPI sender, Packet Pack)
at OpenSim.Region.ClientStack.LindenUDP.LLClientView.ProcessSpecificPacketAsync(Object state)
2014-11-30 15:51:20,550 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Found presence Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 as root in Lost Love Blues after 1 waits
2014-11-30 15:52:36,304 WARN - OpenSim.Region.ClientStack.LindenUDP.LLUDPServer [LLUDPSERVER]: No packets received from root agent of Will Barnside for 60000ms in Lost Love Blues. Disconnecting.
2014-11-30 15:52:39,393 ERROR - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Exception removing Will Barnside from Lost Love Blues. Cleaning up. Exception
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
at OpenSim.Region.Framework.Scenes.SceneObjectGroup.DeleteGroupFromScene(Boolean silent)
at OpenSim.Region.CoreModules.Avatar.Attachments.AttachmentsModule.UpdateDetachedObject(IScenePresence sp, SceneObjectGroup so, String scriptedState)

Also when I look at the web site under List of Regions, Server Response, I see my regions listed as Bad. I am wondering if these things are related and if there is any way to improve the server response?
Thanks for your help!

Comments

  • Sheera Khan
    Sheera Khan
     Member edited 12:24AM
    Hi Will,

    the response time that is indicated in the region management is kind of a summary of the delay between a request to your simulator by a Metro server and the actual response. There are a lot of factors figured in, like the ping time (actual time it takes a network packet to travel hence and forth), the server performance (the time it takes the simulator to generate the response to the request) but external factors like a DynDNS service provider (the time it takes to resolve the name of your host to the IP-address) are included as well. As the Metropolis servers are located in germany european servers have a little bit of an advantage and thus they often get a "good" rating. American servers have the disadvantage of an increased latency. The MetroEdition of OpenSimulator has the additional goodie of removing the need for a DynDNS provider - that alone improved the rating of my server from bad to good:-) But all of those ratings shouldn't prevent TPs and are only meant as an indicator in case of network debugging.

    To the problem of failing TPs: may I ask you about the source region from where you tried to TP to "Lost Love Blues"? Are those regions regular or var-regions? What version of OpenSimulator are you using (Vanilla, Metro, Arriba) and what release (0.75, 0.76, 0.8 ...)?

    Ciaoo

    Sheera
  • WillB
    WillB
     Member edited 12:24AM
    Hi Sheera,

    Thanks for the fast reply !

    A bit of info to digest! Would love to learn how to eliminate the DynDNS provider that I am going thru.

    I seem to be having the problem TPing within my own regions (Moonbeam, Lost Love Blues, and Raleigh). I can TP out from my regions to another region, such as "Metropolis Welcome Center", and move around between regions other than my own. I also on occasion have a problem when I TP from one of my regions, to someone else s region and then try to go back to one of mine.

    I think a var-region is multiple regions tied together, so mine are all regular regions 512x512.

    The simulator is the one I downloaded fromt the Metropolis website says "Metropolis Edition"....Metropolis-OS_0801_PLUS_Release

    I am using an ATT U-verse NVG589 router/modem, Windows7

    Attached is a TP try from Raleigh to Moonbeam

    Moonbeam log
    2014-12-05 15:58:49,634 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Region Moonbeam authenticated and authorized incoming child agent Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 (circuit code 1317655609)
    2014-12-05 15:58:51,084 INFO - OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence [SCENE PRESENCE]: Completing movement of Will Barnside into region Moonbeam in position <128, 128, 1.5>
    2014-12-05 15:59:01,092 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.ScenePresence [SCENE PRESENCE]: Update agent Will Barnside never arrived in Moonbeam
    2014-12-05 15:59:36,947 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Found presence Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 unexpectedly still child in Moonbeam
    2014-12-05 15:59:36,957 INFO - OpenSim.Framework.Servers.HttpServer.BaseHttpServer [LOGHTTP] Slow handling of 2964 PUT /agent/5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0/ from 192.168.1.254:9068 took 47284ms
    2014-12-05 15:59:58,754 WARN - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: Found presence Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 unexpectedly still child in Moonbeam
    2014-12-05 15:59:58,764 INFO - OpenSim.Framework.Servers.HttpServer.BaseHttpServer [LOGHTTP] Slow handling of 2966 PUT /agent/5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0/ from 192.168.1.254:9074 took 21763ms

    Raleigh log
    2014-12-05 15:58:17,126 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE] SetInTransit. agent=5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0, newState=Preparing
    2014-12-05 15:58:17,132 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: Ignoring teleport request of Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 to <128, 128, 1.5>@7669093605534208 - agent is already in transit.
    2014-12-05 15:58:21,456 WARN - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: UpdateAgent failed on teleport of Will Barnside to Lost Love Blues. Keeping avatar in Raleigh
    2014-12-05 15:58:21,469 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE] UpdateInTransit. agent=5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0, newState=CleaningUp
    2014-12-05 15:58:21,481 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE]: Agent 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 cleared from transit in Raleigh
    2014-12-05 15:58:48,254 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE] SetInTransit. agent=5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0, newState=Preparing
    2014-12-05 15:58:48,256 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE] GetRegionContainingWorldLocation: call, XY=<1785728,1796736>
    2014-12-05 15:58:48,259 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE] GetRegionContainingWorldLocation: Found region using legacy size. rloc=<1785600,1796608>. Rname=Moonbeam
    2014-12-05 15:58:48,552 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.HGEntityTransferModule [HG ENTITY TRANSFER MODULE]: region Moonbeam flags: 4
    2014-12-05 15:58:48,554 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: Teleporting Will Barnside 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 from Raleigh to http://99.127.46.171:9010/ (http://99.127.46.171:9010/) Moonbeam/<128, 128, 1.5>
    2014-12-05 15:58:48,559 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: Raleigh max transfer version is SIMULATION/0.3, Moonbeam max version is SIMULATION/0.3
    2014-12-05 15:58:48,562 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.HGEntityTransferModule [HG ENTITY TRANSFER MODULE]: CreateAgent http://99.127.46.171:9010/ http://99.127.46.171:9010/
    2014-12-05 15:58:49,647 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE] UpdateInTransit. agent=5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0, newState=Transferring
    2014-12-05 15:58:49,650 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: Determined that region Moonbeam at 6975,7018 needs new child agent for agent Will Barnside from Raleigh
    2014-12-05 15:58:49,653 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: Sending new CAPS seed url http://99.127.46.171:9010/CAPS/bc5ef2ab ... d6a300000/ from Raleigh to Will Barnside
    2014-12-05 15:59:58,765 WARN - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferModule [ENTITY TRANSFER MODULE]: UpdateAgent failed on teleport of Will Barnside to Moonbeam. Keeping avatar in Raleigh
    2014-12-05 15:59:58,773 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE] UpdateInTransit. agent=5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0, newState=CleaningUp
    2014-12-05 15:59:58,786 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EntityTransfer.EntityTransferStateMachine [ENTITY TRANSFER STATE MACHINE]: Agent 5836232d-3ef6-4a28-8507-0c2bb10c89f0 cleared from transit in Raleigh


    Thanks again
    Will
  • Sheera Khan
    Sheera Khan
     Member edited 12:24AM
    Huhu Will,

    I tested some TPs to and from and between your regions and didn't experience any problems. The places were worth a visit btw ;-) So either it's resolved already - whatever it was - or the problem isn't simulator related but probably viewer side. It could be something with the router as well though. I was using Firestorm 4.6.7 x86_64 on Linux.

    Your simulator isn't the latest one and has two rather hefty security bugs so you might consider upgrading. The configuration files can be copied into your new installation without any change.

    To get rid of the additional delays by the DynDNS you would need to edit the file Regions/Regions.ini. In all blocks for all of your regions you should edit the ExternalHostName statement and replace the DynDNS-Name of your server by SYSTEMIP:
    &#91;Demo Region&#93;
     RegionUUID = "01234567-89AB-CDEF-0123-456789ABCDEF"
     Location = "0815,4711" ; freie Koordinaten aus dem Worldraster suchen
     InternalAddress = "0.0.0.0"
     InternalPort = 9051    ; &lt;--- or whatever port you use 
     AllowAlternatePorts = False
     ExternalHostName = "SYSTEMIP"
    

    Your regions are regular256x256 regions ;-)

    Did you activate something with IPv6 lately? There were some problem reports lately which were related to an accidental activation of IPv6 in the router by a system-upgrade if I remember right.

    Have fun and good luck :-)

    Sheera
  • Eryn Galen
    Eryn Galen
     Member edited 12:24AM
    Either that or some NAT loopback problem. Did your router get a firmware update lately by any chance?
  • WillB
    WillB
     Member edited 12:24AM
    Hi Sheera,

    The TP problem is still there, but since I removed the DynDNS link, things are a lot faster, less time outs, and TP fails less. It is now mostly when I move out of one of my regions, then try to go back to it. It is better though!!!!

    When the TP fails I get the message on my viewer "Connection could not be established".

    I have upgraded in the past by saving the OAR file installing the new simulator, then loading my OAR file back. Not sure of the process to just copy the configuration files, and what files to copy.

    The IPv6 is switched off on my router/modem.

    Hi Eryn,
    ATT Uverse recently replaced my 2Wire modem/router with a NVG589 modem/router, and I don't see any place to set timeouts etc. I don't know what to set on this one for NAT loopback. This TPing has been a problem since the router was replaced.
  • Sheera Khan
    Sheera Khan
     Member edited 12:24AM
    Hi Will,

    glad to hear it's working better now :-)

    For most installations it should be sufficient to copy the files
    config-include/GridCommon.ini
    Regions/Regions.ini
    OpenSim.ini <-- mostly in case you have several simulators running
    from the old installation over into the new one. But an OAR would be ok too ;-)

    Have a lot of fun then :-)

    Sheera
  • Eryn Galen
    Eryn Galen
     Member edited 12:24AM
    If you are running the Metro install, in your region.ini you should set your external IP to SYSTEMIP and the software will take care of IP changes from your ISP, so no DynDns should be needed. It seems that yours is a timeout problem rather than NAT, so if you do not have to, don't fiddle with the router. It's a PITA...

    There is a special code integrated for overseas people, but I am not sure if that is a special download or integrated into the normal release from Metro. Sheera, do you know?
    That should help with timeouts and lots of hops.
  • Sheera Khan
    Sheera Khan
     Member edited 12:24AM
    Hi Eryn,

    last time I asked the fix was in the standard download. Mostly it is a higher value for the TTL of the packets so they can traverse more routers on the way to the destination before they get discarded. The DynDNS issue seems to be resolved though :-)

    Ciaooo

    Sheera
Sign In or Register to comment.

Welcome

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Discussions

© Copyright 2019 - Metropolis Metaversum
All times are GMT